Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

αυγουστιάτικη Γιαννωτά 2012... όσοι δεν ήταν έχασαν...



φωτογραφίες κ video θα φέρουν κοντά τους απανταχού συγχωριανούς με την καλοκαιρινή εικόνα του χωριού μας. ¨οσοι έχουν υλικό άς κάνουν τον κόπο να μας στείλουν..


http://youtu.be/jYqD3qvREBc (από τις πρόβες στο σχολείο)


αυτές τις εικόνες μας αποτυπώνει η Δήμητρα στο σχόλιό της..
Αξίζουν πραγματικά τις ευχαριστίες μας όλοι όσοι με την άοκνη προσπάθειά τους δίνουν τέτοια ζωντάνια στο χωριό όλες αυτές τις μέρες.. Μαρία, Δήμητρα, Μαρία, Φωτεινή, Αλεξάνδρα και όλες τις τόσες πολλές μικρές μεγάλες - ας με συγχωρέσουν την ενδεικτική αναφορά οι πολλές- σας ευχαριστούμε που με την θέλησή σας δίνετε άλλη εικόνα στο χωριό .... ο κυριακάτικος περίπατος ήταν καταπληκτικός... ίσως πάνω από 100 μικροί μεγάλοι σε μια γνωριμία με την φύση γύρω. Δήμητρα καταπληκτική ιδέα.. στα μιαλούρια για παλαιοντολογικά ευρήματα και η επίσκεψη στο μπρί... εικόνα άλλης εποχής... και απο κει στα κατ΄τ΄αμπέλια, στ΄τζιόκα τη βρύση με τον Νεοκλή σε εκμάθηση της νεολαίας στην παρασκευή μπουκουβάλας μετά του σχετικού ποιήματος... μετά στον Σταυρό και επιστροφή στην πλατέα..
Μέσα στην οικονομική κρίση που ζούμε ίσως αυτό είναι η ευκαιρία τακτικότερης επίσκεψης στο χωριό... κάθε εποχή έχει κάτι άλλο να μας προσφέρει... καλή αντάμωση με όσους δεν βρεθήκαμε...
.
.
.
.

Καλησπέρα χωριανοί


Και για κλείσει ο κύκλος των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο χωριό, να πω ότι ζήσαμε πολύ όμορφες μέρες, δύσκολο με λέξεις να τις αποδώσει κανείς…ο κόσμος ήταν τόσος που μας θύμιζε καλοκαίρια των μαθητικών μας χρόνων…κι έβλεπες πρόσωπα που είχες να ανταμώσεις χρόνια πολλά, τα μαγαζιά χωρίς ούτε καρέκλα άδεια, η πλατεία γεμάτη, στο δρόμο η «βόλτα» να μη σταματά μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες…είδαμε αγαπημένους συγγενείς, «χορτάσαμε» κουβέντα με φίλους αγαπημένους που ζουν μακριά, στους πολύωρους καφέδες κάτω απ’ το τεμπελόδεντρο..

Και οι εκδηλώσεις όμορφες, με τους πιτσιρικάδες να έχουν οργανώσει την Παρασκευή τη βραδιά νεολαίας στο σταυρό, με σύγχρονη μουσική κάτω από έναν ουρανό απίστευτα έναστρο, το σκοτεινό όγκο του Ολυμπου στο βάθος και τα γύρω χωριά να μοιάζουν κι αυτά μικροί έναστροι ουρανοί…την επόμενη, αν και ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, έγινε το πανηγύρι, με το κλαρίνο να ξεσηκώνει σε χορό τον κόσμο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες… και η μεγάλη έκπληξη την Κυριακή με δεκάδες οδοιπόρους ηλικίας 4-74 χρονών ,να ανακαλύπτουν ή να θυμούνται το αμπρί, να κάνουν μάθημα μπουκουβάλας στη βρύση και να καταλήγουν στην πλατεία ,με χορό των παιδιών για ώρες-ένας μπαξές λουλούδια η πλατεία …και τη Δευτέρα το «σινεμά» στον τοίχο της εκκλησιάς και την επόμενη, παιδιά να χορεύουν δημοτικούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα και να φτιάχνουν μοντέρνα συγκροτήματα και μετά με μαντήλες και δρεπάνια να θερίζουν, να πάνε τα κορίτσια στο πηγάδι για νερό με γκύμια και με τα αγόρια να «νυφοδιαλέγουν», να νυχτερεύουν με διαλόγους στη ντοπιολαλιά,και όλα αυτά με τη συνοδεία της παραδοσιακής «χορωδίας» των μεγάλων γυναικών, που για πρώτη φορά τις πλαισίωναν και άνδρες…και αφού όλοι γεύτηκαν παραδοσιακές πίτες, οι μουσικοί μας μετά με καλό ελληνικό τραγούδι, λαϊκό και έντεχνο, να μας συντρφεύουν για ώρες…

Και χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τη συμβολή των ανδρών στα παράπάνω, να πω ότι εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των νέων γυναικών, που με κέφι και ενθουσιασμό καθάρισαν το σχολείο, την πλατεία, την εκκλησία, ετοίμασαν εδέσματα , ανέλαβαν δράση στο πανηγύρι, όπως και των παιδιών, που μας εξέπληξαν με την προθυμία, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους…

Σα μια διαρκής γιορτή ήταν αυτή η εβδομάδα, η χαρά περίσσευε παντού…και μπήκαν οι βάσεις για το παγκόσμιο αυγουστιάτικο αντάμωμα των απανταχού γιαννωτιωτών το επόμενο καλοκαίρι, με την επέτειο των εκατό χρόνων της απελευθέρωσης του χωριού και της εκκλησιάς μας…Ας ανταμώσουμε, λοιπόν ξανά του χρόνου, με υγεία και χαρά, για να περάσουμε ακόμη πιο όμορφα…


Δήμητρα



 από το πάρτυ στ αλώνια στο Σταυρό...








 μας προέκυψε και καλοκαιρινή μπόρα....

 που ευτυχώς δεν ματαίωσε το παραδοσιακό γλέντι...









 οι εθελοντές επί το έργο ....


 ας κρατήσουν οι χοροί...


 και ο περίπατος περιήγηση ξεκίνησε..




 στα παλαιοντολογικά μιαλούρια με τα απολιθώματα πλούσια...


 γνωριμία με τα μπρια στν πέρα τη βρύση..







 πέρασαν όλοι μικροί μεγάλοι..


 επιστροφή













 στην τεχνητή λίμνη στον Αη Δημήτρη... βιότοπος πλέον με ερωδιούς..


 με την γκλίτσα κι ο μικρός...

 στο δρόμο για τα καταμπέλια...







 δεν λείπουν και τα φίδια...


 στην βρύση του Τζιόκα ...






 με το μάθημα μπουκουβάλας ....












 στο Σταυρό..






 και επιστροφή αργά το βράδυ με εδέσματα σε τραπέζια στρωμένα...





 και του χρόνου ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ..


17 Αυγούστου 2012 10:15 μ.μ.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καφετζή το βίντεο δεν ανοίγει

Ανώνυμος είπε...

Για μια άλλη φορά συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν στις εκδηλώσεις του Αυγούστου στο χωριό μας. Είναι συγκινητικά όλα αυτά που δαβάζουμε. Μια χούφτα άτομα βάλθηκαν , χρόνια τώρα, να κρατούν το χωριό μας ζωντανό. Απλές σκέψεις και μεράκι η συνταγή και το αποτέλεσμα εντυπωσιακό.
Να ξέρεις, Δήμητρα, τα "λουλούδια" που γέμισαν την πλατεία, θα τα θυμούνται όλα αυτά για πάντα, όπως κι εσείς την πιρπιρίτσα.Τα νέα σας έφτασαν παντού, άσχετα αν λίγοι μόνο τα σχολιάζουν. Του χρόνου, πρώτα ο Θεός, θα είμαστε όλοι εκεί.
Ηλίας

Ανώνυμος είπε...

γεια κ χαρα σ ολους συγχαρητηρια σ ολους οσοι βοηθησαν για τις καλοκαιρινες εκδηλωσεις το χωριο πλεον εχει επανελθει στους κανονικους του ρυθμους κ περιμενει την επομενη ανταμωση με μεγαλυτερη ανυπομονησια που θα ναι το παγκοσμιο ανταμωμα που για πρωτη φορα θα τολμησουμε με αφορμη τα 100 χρονια του ι.ν.αγιου νικολαου ηδη υπαρχουν καποιες ιδεες θα θελαμε τη βοηθεια ολων απο ιδεες μεχρι εθελοντισμο για του χρονου με τη συμμετοχη ολων ελπιζουμε να τα καταφερουμε κ να γινει πραγματικοτητα το ανταμωμα
τηλεμαχος

Ανώνυμος είπε...

αγαπητοί συγχωριανοί,γιαννωτιώτες σε κάθε γωνιά της γης
με χαρά σας ανακοινώνω,εκ μέρους του συλλόγου,της εκκλησίας μας και χωριανών που θα συμμετάσχουν στην οργανωτική επιτροπή, ότι του χρόνου το καλοκαίρι,τον Αύγουστο του 2013, θα γίνει το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΓΙΑΝΝΩΤΙΩΤΩΝ στο χωριό μας, από 10 έως 17 Αυγούστου, με αφορμή τα 100 χρόνια από την απαλευθέρωση του χωριού μας και τα 100 χρόνια λειτουργίας της εκκλησιάς μας.
Ηδη υπάρχει ένα σχέδιο εκδηλώσεων για όλες αυτές τις μέρες, με θρησκευτικό, ιστορικό, λαογραφικό αλλά και ψυχαγωγικό περιεχόμενο.
Οι ιδέες του καθένα μπορεί να είναι πολύτιμες, γι'αυτό ανοίχθηκε ένα e-mail,στο οποίο ο καθένας μπορεί να στέλνει τις ιδέες του γι αυτή τη μεγάλη γιαννωτιώτικη γιορτή ή τις σκέψεις και τα σχέδιά του.Διαχειριστές τoυ mail θα είναι μέλη του συλλόγου και της οργανωτικής επιτροπής που θα συζητάνε πάνω στις σκέψεις που θα μας στείλετε.Η διεύθυνση είναι: giannota2013@gmail.com και θα ειναι ενεργοποιημένο από το Σάββατο, 1-9-2012.
Επίσης,από σήμερα το χωριό μας έχει επιτέλουw ιντερνετ κι έτσι η επικοινωνία μας με όλους θα είναι πιο άμεση.
Χωριανοί, ειδικά όσοι είστε σε μακρινές χώρες και ηπείρους, κανονίστε τις άδειες,εισιτήρια,ημερομηνίες κ.τ.λ.Εμείς εδώ με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ξεκινάμε την προετοιμασία αυτού του ανταμώματος για να τιμήσουμε τα εκατό χρόνια του χωριού και της εκκλησιάς μας,θα θέλαμε πολύ να'μαστε ΟΛΟΙ εδώ.

εκ μέρους του Δ.Σ. του συλλόγου
Κώστας Γ. Ντελής

Ανώνυμος είπε...

καφετζή ευχαριστούμε να είσαι καλά

Ανώνυμος είπε...

Καφετζη τι χαμπαρια ;;
Το καλοκαιρι περασε ,σιγα-σιγα μπαινουμε στο φθινοπορο ,τετοια εποχη στο δημοτικο γραφαμε εκθεση με θεμα τα πρωτοβροχια.
-Τηλεμαχος γραψε κανα χαμπερι,τι λεει εριξε καμια βροχη ,εκοψετε ξυλα ,οργωσατε, εχει βαλανι,ζλαπι,εβαλε κρυο ,αναβς καμια πατλια στο βουνο να ζεσταθεις;;;
Καλα τωρα που ηρθε το ιντερνετ στο χωριο,ειπαμε κι εμεις να δουμε καμια φωτο ,τζιουφους καντιποτας ντιπ για στειλτε καμια φθινοπορινη εικονα να δουμε.
Καφετζη τι λεει του ε-μαιλ στελν κανας καμια ιδεα για ενημερωστε μας.
Χαιρετω Κωτσιος Μοναχο.