Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Αγία Τριάδα, Ιούνιος 2016




 Αγαπητοί συγχωριανοί

επί 80 χρόνια το μοναστήρι μας είχε βιώσει την εγκατάλειψη μετά την από ανθρώπινα χέρια έναρξη της καταστροφής...γενιές επί τόσα χρόνια αντικρίζουν μόνο χαλάσματα...πλέον οι εικόνες αυτές ανήκουν στο παρελθόν.. με  πρωτοβουλία του Συλλόγου το περασμένο καλοκαίρι έγινε αφιερωματική βραδιά στο μοναστήρι  παρουσία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Ελασσώνος κκ Χαρίτωνα. Σύντομα ακολούθησαν οι απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες και αποφασίστηκαν οι παρεμβάσεις καθαρισμού του χώρου και αναστήλωσης του περιμετρικού τοίχου στο σωζόμενο ύψος... έτσι οι παρακάτω εικόνες δεν θα υπάρχουν πια, παρά μόνο στην μνήμη μας για να μας θυμίζουν ποικίλα συναισθήματα, από την μια του περασμένου μεγαλείου της ιστορικής Ι.Μονής, αλλά και από την άλλη  τις ιερόσυλες συμπεριφορές ανθρώπων που το οδήγησαν στην καταστροφή.. Πλέον οι αποφάσεις ελήφθησαν αρμοδίως, και με την συνδρομή του Συλλόγου και  συγχωριανών οι εργασίες προχώρησαν.  ο χώρος έχει άλλη εικόνα.. είναι καθαρός αύλιος χώρος μπροστά, ασφαλής και ακολουθήθηκε η κάλυψη των χαλασμάτων με χώμα. οι πέτρες των χαλασμάτων συγκεντρώθηκαν για μελλοντική χρήση...
είναι ακόμα η αρχή.. έχουν πολλά να γίνουν.. έχουμε εμπιστοσύνη στον σεβασμιώτατο μητροπολίτη μας για το σχέδιο αποκατάστασης της Ι.Μονής Αγίας Τριάδας Γιαννωτών με την προσδοκία να αποκτήσει το μοναστήρι μας την αίγλη που του αξίζει..



https://goo.gl/photos/Q5kRfNzcvkzT6pcc6




Παραμονή του Αγίου Πεύματος τελέσθηκε ο εσπερινός παρουσία του σεβασμιωτάτου κκ Χαρίτωνα και παρευρέθη πλήθος συγχωριανών.






























η νέα εικόνα του χώρου του περιβάλλοντος χώρου


 δεν υπάρχει πλέον η γωνιά που ορθώνονταν με τα τζάκια που όλοι χρόνια ολόκληρα θαυμάζαμε, αλλά δεν ήταν στατικά ασφαλές για να παραμείνει..







 ο χώρος της ανατολικής κύριας εισόδου...



 η βόρεια πλευρά..



















παραμονή βράδυ στο μοναστήρι  μια υπέροχη μουσική βραδιά, σουβλάκι και μπύρα...

Την Δευτέρα  του Αγίου Πνεύματος έγινε θεία λειτουργία παρουσία πολλών προσκυνητών που είδαν τον φροντισμένο χώρο του μοναστηριού..
/
/
/
/


(η παρακάτω ανακοίνωση στάλθηκε για δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας)

/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ   ΓΙΑΝΝΩΤΩΝ   «Ο ΝΙΚΟΤΣΑΡΑΣ»


Με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας Ελευθερίας, την Κυριακή, 12/06/2016 και Σάββατο, 28/05/2016 σχετικά με το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Γιαννωτών, τα οποία υπογράφονται από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό φορέα “H ωραία Γιαννωτά” και μετά από ερωτήσεις που μας τέθηκαν σχετικά ,θέλουμε να κάνουμε γνωστό ότι αγνοούμε την ύπαρξη του συγκεκριμένου φορέα, δηλώνουμε,δε, ότι καμιά σχέση δεν έχει με τον Μορφωτικό και εκπολιτιστικό σύλλογο Γιαννωτών «ο Νικοτσάρας».

Δηλώνουμε ακόμη ότι ο σύλλογος θα συνεχίσει να εργάζεται με γνώμονα το καλό του χωριού μας, θα καταθέτει κόπο και χρόνο σε αυτή την κατεύθυνση, όπως κάνει χρόνια τώρα και όπως αποδεικνύει μέσα από το έργο του. Εκφράζει ,ακόμη, την άποψή του πως όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για το καλό του χωριού μας, μπορεί ελεύθερα να καταθέτει τις απόψεις του στους αρμόδιους φορείς, και, να κινηθεί με κάθε έννομο και θεμιτό τρόπο, για να το υπερασπιστεί.
Επίσης, μετά από ενημέρωση που είχαμε από το Μητροπολίτη κ.κ. Χαρίτωνα, που έχει επιληφθεί των εργασιών στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Γιαννωτών, θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε την ύπαρξη των παρακάτω δημοσίων εγγράφων ,που αποδεικνύουν την απόλυτη νομιμότητα του όλου εγχειρήματος.
1. Έγγραφο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, με α.π. 3625/30-10-2015, το οποίο απαντά στο έγγραφο με α.π. 285/9-9-2015, της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνος και της παρέχει την άδεια για «καθαρισμό του προαυλείου χώρου της μονής από τους πεσμένους λίθους,για την ασφάλεια των προσκυνητών”
2. Έγγραφο της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσόνας προς την προϊσταμένη της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων – διαβιβαστικό της τεχνικής έκθεσης του αρχιτέκτονα-μηχανικού Ανέστη Σερετίδη «σχετικά με την αποκατάσταση του εξωτερικού περιμετρικού τοίχου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Γιαννωτών», με α.π.114/30 Μαϊου 2016.
Σε αυτό ορίζονται τα τεχνικά μέσα και ο τρόπος των εργασιών, καθώς και το είδος τους, με στόχο το σεβασμό του χώρου και της ιδιαίτερης πολιτιστικής του ταυτότητας. Επισυνάπτεται, δε, αποτύπωση της ετοιμόρροπης γωνίας, που θα κατεδαφιστεί, προκειμένου να ξαναχτιστεί στο μέλλον, όπως ακριβώς ήταν, εφόσον υπάρξει η βούληση των κατοίκων .
3. Έγγραφο της Εφορίας αρχαιοτήτων Λάρισας προς τον πολιτιστικό λαογραφικό φορέα (!!!) « η ωραία Γιαννωτά», με α.π.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ ΕΦΑ ΛΑΡΙΣΑΣ/ΤΒΜΑΧΜΜΑΕΜ/ 174623/ 104946/ 2042/58 που αποτελεί απάντηση σε καταγγελία του…φορέα «σχετικά με τις εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης στον προαύλειο χώρο Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Γιαννωτών» και, εν συντομία, ενημερώνει το…φορέα ότι οι εργασίες έχουν την απόλυτη συγκατάθεση της υπηρεσίας και ότι η νοτιοδυτική γωνία απομακρύνθηκε «γιατί ήταν άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια των επισκεπτών» και τονίζει ότι έχει γίνει αποτύπωση της γωνίας, καθώς και περισυλλογή των υλικών, για μια ενδεχόμενη μελλοντική αναστήλωση.
4. Εγγραφο της εφορίας αρχαιοτήτων Λάρισας, με α.π.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ ΕΦΑ ΛΑΡΙΣΑΣ/ ΤΒΜΑΧΜΜΑΕΜ/ 174590/ 104927/ 2041/ 59, το οποίο απαντά στο έγγραφο  (2) που αναφέρεται παραπάνω και δίνει την άδεια για τις εργασίες συντήρησης του προαυλείου χώρου, όπως αυτές περιγράφονται στην έκθεση του αρχιτέκτονα- μηχανικού, κ. Σερετίδη.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι κάθε εργασία έγινε απολύτως νόμιμα, με τη γνωμοδότηση των ειδικών, καθώς και την επιστημονική στήριξη που απαιτούνταν, εξαιτίας της μοναδικότητας του μνημείου και της ιδιαίτερης πολιτιστικής του αξίας. Κάθε άλλη προσέγγιση του θέματος μπορεί να θεωρηθεί αναξιόπιστη. Τα έγγραφα, δε, βρίσκονται στη διάθεση του συλλόγου ,για κάθε ενδιαφερόμενο.
                            
                              Το Δ.Σ. του Μορφωτικού και εκπολιτιστικού συλλόγου
                                                         Γιαννωτών «ο Νικοτσάρας»