Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Η καταγωγή του Νικοτσάρα Απάντηση

Ευχαριστώ τον Νίκο τον Τάχατο που μου έστειλε την απάντηση που εστάλη στην εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισσας


Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΤΣΑΡΑ
Στις 19 Αυγούστου 2008 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΄΄Ελευθερία΄΄ της Λάρισας, άρθρο του κ. Ι. Μπασλή, στο οποίο υποστήριζε ότι πατρίδα του περίφημου κλεφταρματολού Νικοτσάρα δεν είναι τα Γιαννωτά, αλλά η Κρανέα Ολύμπου. Άρθρο ιδιαίτερα καυστικό και ειρωνικό, τόσο προς το χωριό Γιαννωτά, όσο και προς συγγραφείς της επαρχίας Ελασσόνας, που έχουν γράψει κατά καιρούς ότι πατρίδα του Νικοτσάρα είναι τα Γιαννωτά.
Ως Μορφωτικός Εκπολιτιστικός σύλλογος Γιαννωτάς θα θέλαμε να παραθέσουμε μια σειρά από πηγές, που αποδεικνύουν περίτρανα ότι πατρίδα του Νικοτσάρα είναι τα Γιαννωτά.
Πρώτη από όλες θα αναφέρουμε την παρακλητική που διάβασε ο ίδιος ο Νικοτσάρας το 1782. ΄΄ ετούτη η παρακλητική είνε της Αγίας Τριάδος γιαννοτάς και την εδιάβασε ο νίκο Πάνο Τζάρα όντας μαθητής του πατήρ Άνθιμου Ολυμπιώτου, 1782 Οκτ. γ΄΄΄ ( Γ. Βέλκου: Νικοτσάρας ο σταυραετός του Ολύμπου και κουρσάρος του Αιγαίου. Μακεδονική Ζωή, τεύχ. 114, 1975, σελ. 28-30).
Επίσης, ο Α. Ιατρίδης στη ΄΄ Συλλογή δημοτικών ασμάτων παλαιών και νέων ΄΄, Αθήνα 1859 (1978), στην σελ. 26 γράφει: ΄΄ Ο πολεμιστής ούτος ειν εκ του εν Ολύμπω χωρίου Γιαννοτά΄΄.
Ο Γάλλος περιηγητής Claude Fauriel γράφει ότι ο Νικοτσάρας ΄΄ ήτο Θεσσαλός εκ της Ελασσόνος ή εκ των περιχώρων της…….΄΄ ( Δημοτικά τραγούδια της συγχρόνου Ελλάδος, σελ. 142).
Ο Άγγλος Emerson αναφέρει ότι:΄΄ Ο Τζάρας ήταν Θεσσαλός από την Ελασσόνα και απόγονος μιας οικογένειας διακεκριμένης στις παραδόσεις των κλεφτών΄΄ ( J. Emerson – History of Modern Greece, London 1830, σελ. 490)
Ο Ν. Κασομούλης στο έργο του ΄΄ Απομνημονεύματα της Επαναστάσεως των Ελλήνων 1821-1833 ΄΄, τόμος 1ος , σελ. 40, αναφερόμενος στον πατέρα του Νικοτσάρα, Πάνο γράφει ότι γεννήθηκε ΄΄ εις τα χωρία των Χασίων΄΄.
Ο Γρ. Βέλκος γράφει ότι ΄΄ ο Νίκος έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας της Γιαννωτάς, ένα Μοναστήρι Βυζαντινών χρόνων΄΄. ( Γρ. Βέλκου: Η επισκοπή του Δομενίκου Ελασσόνος, σελ. 126)

Τα Γιαννωτά ως τόπο καταγωγής του Νικοτσάρα αναφέρουν ακόμη:
Ο Αθ. Αστ. Παπανικολάου:Προεπαναστατικά κινήματα των κλεφταρματολών του Ολύμπου, σελ. 17 ( σημ. ο Αθ. Παπανικολάου καταγόταν από τα Γιαννωτά και για το έργο του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Δύσκολο να φανταστούμε ότι η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε αναξιόπιστους ιστοριολογούντες).
Ο Θ. Παπακωνσταντίνου, ΄΄ Ιστορικά του Ολύμπου. Νίκο Τζάρας, ο Ολύμπιος << Αχιλλέας>> του υπόδουλου γένους΄΄, τεύχος 1ο , Αθήνα 2005, σελ. 9-10 και 52.
Ο Αλ. Πολίτης: ΄΄ Το δημοτικό τραγούδι΄΄, Αθήνα , 1981, σελ. 55
Ο Ε. Σκουβαράς: ΄΄ Αρχαιολογικός και τουριστικός οδηγός Θεσσαλίας΄΄ Βόλος, 1958.
Ο Γ. Ράπτης: ΄΄ Όλυμπος , Πιέρια Βέμιο και Άθως στην ζωή των Μακεδόνων΄΄ εκδ. Όλυμπος, 1996.
Το συλλογικό έργο, εγκυκλοπαίδεια Παιδεία, Μαλλιάρης παιδεία, τόμος 17, Θεσσαλονίκη, 2006.
Η μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια του Διαδικτύου ΄΄ Βικιπαιδεία΄΄.
Τέλος θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε δύο ακόμη περιστατικά που φανερώνουν την σύνδεση της οικογένειας των Τζαραίων με τον τόπο καταγωγής τους , τα Γιαννωτά. Το πρώτο είναι ο μαρμάρινος σταυρός που ο ίδιος ο Νικοτσάρας έστειλε στα Γιαννωτά , με την επιγραφή ΠΑΝΑΓΗΟΤΙ ΤΖΑΡΑ 1794, για να τοποθετηθεί στον τάφο του πατέρα του που ήταν στα Γιαννωτά. Το δεύτερο αφορά την γυναίκα του Νικοστάρα Χάιδω, η οποία στις 2 Νοεμβρίου 1826 ήρθε στα Γιαννωτά , ανέβηκε στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας και αφιέρωσε 25 γρόσια στην μνήμη της οικογένειας των Τζαραίων. Η αφιέρωση καταγράφηκε από τον τότε Ηγούμενο σε Κώδικα της Μονής.
Η παράθεση όλων των παραπάνω πηγών, πιστεύουμε ότι θα έπεισε και τον πιο δύσπιστο για το ποια είναι πραγματικά η πατρίδα του Νικοτσάρα. Και σίγουρα όλοι οι παραπάνω ιστορικοί- ερευνητές δεν είναι τοπικιστές ιστοριολογούντες.
Τελειώνοντας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κ, Ι. Μπασλή, ότι στο χωριό μας δεν γίνονται ούτε γιορτές , ούτε πανηγύρια προς τιμή του Νικοστάρα. Η μόνη γιορτή που γίνεται είναι αυτή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος , όταν και πανηγυρίζει το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Γιορτή στην οποία θα θέλαμε να τους προσκαλέσουμε όλους, για να γνωρίσουν από κοντά τα Γιαννωτά, την πατρίδα του Νικοστάρα.
Με τιμή
Το Δ. Σ. του
Μ.Ε.Σ. ΓΙΑΝΝΩΤΩΝ ΄΄ Ο ΝΙΚΟΤΣΑΡΑΣ΄΄

Θα παρακαλούσα να είχα και τις άλλες απαντήσεις που στάλθηκαν για να υπάρχουν κι εδώ..
Θα προσπαθήσω να τις αναζητήσω και να τις ανεβάσω σύντομα.
Δήμητρα ευχαριστώ για την ενημέρωση

2 σχόλια:

Dimitra είπε...

Χωριανοί,καλησπέρα και καλό χειμώνα σε όλους,όπου κι αν είστε.Πολύ καλή η απάντηση των παιδιών του συλλόγου για την καταγωγή του Νικοτσάρα.Οχι που θα αφήναμε να μας πάρουν έτσι εύκολα,τι απόγονοί του θα'μασταν τότε...

Ανώνυμος είπε...

giannoutiotes - giannoutiotises kalimera apo germania mpravo sta paidia oraia apantisi.