Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

μάχη Σαρανταπόρου


ημέρες μνήμης αγαπητοί συμπατριώτες

98η επέτειος της ιστορικής μάχης των στενών του Σαρανταπόρου..
Μόλις 98 χρόνια ελευθερίας της πατρίδας μας από την ημέρα 8-10-1912 που η ΙV μεραρχία στρατοπέδευσε στη Γιαννωτά ελευθερώνοντας τον τόπο από τον Οθωμανικό ζυγό...

επειδή η ιστορική μας μνήμη πρέπει να είναι ζωντανή,
η αναφορά αυτή είναι φόρος τιμής στους ηρωικά μαχόμενους, στους 182 νεκρούς και 995 τραυματίες που έπεσαν στο βωμό για την ελευθερία της πατρίδας μας... ΑΙΩΝΙΑ ΑΥΤΩΝ Η ΜΝΗΜΗ...



Ιστορικό Μάχης ( από το Γενικό Επιτελείο Στρατού)


Την 5η Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα, η Σερβία και η Βουλγαρία, μετά το Μαυροβούνιο που είχε προηγηθεί από την 20η Σεπτεμβρίου 1912, κήρυξαν και αυτές τον πόλεμο κατά της Τουρκίας. Έτσι άρχισε ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος.

Η Στρατιά Θεσσαλίας, αφού πέρασε την 5η Οκτωβρίου την ελληνοτουρκική μεθόριο, απώθησε αρχικά τα τουρκικά φυλάκια των συνόρων και στη συνέχεια, την 6η Οκτωβρίου, τα εγκαταστημένα στην Ελασσόνα και Δεσκάτη τμήματα του εχθρού. Από την 7η Οκτωβρίου η Στρατιά άρχισε να προελαύνει προς τα βόρεια για να συναντήσει τις κύριες τουρκικές δυνάμεις που αποτελούνταν από δύο Μεραρχίες, υπό το Στρατηγό Ταξίν Πασά, εγκαταστημένες αμυντικά στην οχυρή τοποθεσία Σαρανταπόρου και Λαζαράδων - Βογκόπετρας.

Η τοποθεσία Σαρανταπόρου, την οποία είχε επιλέξει και οργανώσει η Τουρκική Διοίκηση, είναι εκ φύσεως οχυρή και προσφέρεται για ισχυρή άμυνα, με εξαίρετα πεδία βολής προ αυτής. Το σχέδιο της Τουρκικής Διοίκησης προέβλεπε σταθερή άμυνα με το σύνολο σχεδόν των δυνάμεών της, στις οχυρές τοποθεσίες Σαρανταπόρου και Λαζαράδων - Βογκόπετρας, με σκοπό την απόφραξη των κατευθύνσεων Ελασσόνα - Σέρβια και Δεσκάτη - Λαζαράδες - Σέρβια και την απαγόρευση της προελάσεως του Ελληνικού Στρατού προς τα βόρεια.

Το σχέδιο ενεργείας του Ελληνικού Γενικού Στρατηγείου προέβλεπε επίθεση κατά μέτωπο εναντίον των αμυνόμενων τουρκικών δυνάμεων στα Στενά Σαρανταπόρου, με ταυτόχρονη και από τα δύο πλευρά υπερκερωτική ενέργεια προς τα Σέρβια για την κατάληψη της γέφυρας του Αλιάκμονα και την αποκοπή της σύμπτυξης του εχθρού. Η επίθεση αυτή θα συνδυαζόταν και με ευρύτερο κυκλωτικό ελιγμό, από την περιοχή του χωριού Κρανιά, δια μέσου του πόρου Ζάμπουρδας προς την Κοζάνη.

Το πρωϊ της 9ης Οκτωβρίου 1912 ο Ελληνικός Στρατός με τις 2η, 3η και 6η Μεραρχίες στο κέντρο, την 1η Μεραρχία δεξιά, το Απόσπασμα Κωνσταντινοπούλου στο άκρο δεξιά, την 4η , 5η Μεραρχία και τη Ταξιαρχία Ιππικού στο αριστερό και το Απόσπασμα Γεννάδη στο άκρο αριστερό εξόρμησε για την εκπόρθηση των Στενών του Σαρανταπόρου και την συντριβή του Τουρκικού Στρατού. Οι ελληνικές δυνάμεις, όλη την ημέρα της 9ης Οκτωβρίου, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες, αφού έπρεπε να αντιμετωπίσουν, όχι μόνο έναν ισχυρά οργανωμένο αντίπαλο, αλλά και τις δυσχερέστατες εδαφικές και καιρικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 9ης προς 10η Οκτωβρίου οι Τούρκοι εγκατάλειψαν την τοποθεσία και άρχισαν να συμπτύσσονται εσπευσμένα προς τα Σέρβια, επειδή φοβήθηκαν ότι θα αποκοπούν από την απειλητική υπερκερωτική ενέργεια της 4ης Μεραρχίας. Την επόμενη ημέρα 10η Οκτωβρίου, οι Μεραρχίες του Ελληνικού Στρατού τέθηκαν σε κίνηση και πέτυχαν να κυριεύσουν ολόκληρο σχεδόν το Πεδινό Πυροβολικό, άφθονο πολεμικό υλικό των Τούρκων και να αιχμαλωτίσουν περιορισμένο αριθμό αποκομμένων τμημάτων και ανδρών. Η 4η Μεραρχία κινήθηκε γρήγορα και με την Ημιλαρχία της κατέλαβε άθικτη τη γέφυρα του Αλιάκμονα.

Η γρήγορη και νικηφόρα έκβαση της μάχης του Σαρανταπόρου αύξησε το ηθικό του Στρατού και άνοιξε τις πύλες για την απελευθέρωση στη συνέχεια της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι απώλειες του Ελληνικού Στρατού κατά τη διήμερη μάχη σε αξιωματικούς και οπλίτες ήταν 182 νεκροί και 995 τραυματίες. Οι απώλειες των Τούρκων επίσης σε νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους ήταν σοβαρές.

© 2009-2010 Γενικο Επιτελειο ΣΤΡΑΤΟΥ
http://www.army.gr/default.php?pname=IstorikoMaxhsISarantapo... - 35k

Για όποιον θέλει λεπτομερέστερη αναφορά της εποποιίας , ας ανοίξει:
Γενικό Επιτελείο Στρατού - Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ
Τεύχος 05. Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ. . Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων. 102010102010 ...
http://www.army.gr/default.php?pname=Article&art_id=35200&ca... - 31k

Επίσης, αναφορά στο χρονικό της μάχης στο blog
http://istorikathemata.blogspot.com/2009/08/8-1912.html - 217k


http://www.parliament.gr/1912/media/timeline.html - 32k -

Για όποιον περνά από την περιοχή μας ας κάνει μια στάση και στο Χάνι του Χατζηγώγου..


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΝΙ-ΧΑΤΖΗΓΩΓΟΥ:
Στην Εθνική οδό Ελασσόνας-Κοζάνης στην περιοχή Χάνι-Χατζηγώγου κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού εγκαταστάθηκε το πολεμικό στρατηγείο του αρχιστράτηγου και διαδόχου τότε Κωνσταντίνου. Δίπλα από το Χάνι κτίστηκε το Μνημείο προς τιμήν των πεσόντων και το Στρατιωτικό Μουσείο Σαρανταπόρου. Το Μουσείο κτίστηκε το 1972 και εγκαινιάστηκε το 1980.
ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ:
• Ανάγλυφος χάρτης, σχεδιάγραμμα του χώρου με μαγνητοφωνημένη αφήγηση του ιστορικού της Μάχης Σαρανταπόρου (οπτικό-ακουστικό σύστημα).
• Κειμήλια από τους αγωνιστές της Μάχης: στολές, οπλισμό, ξίφη.
• Φωτογραφίες
• Εφημερίδες της εποχής
Το μουσείο διαθέτει χώρο στάθμευσης για ΙΧ αυτοκίνητα και λεωφορεία, δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες και απέχει από τη Λάρισα 60χλμ., και απο την Ελασσόνα 20χλμ.
Πληροφορίες: 2493094220 2493094220 , 2493023590 2493023590
Copyright 2005-06 - Δήμος Σαρανταπόρου

37 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...τόσα χρόνια στα σχολειά,πρώτα στα μαθητικά θρανία και μετά,απεναντι στην έδρα ,έζησα πολλές σχολικές γιορτές για τις εθνικές επετείους...λόγοι πανηγυρικοί από επίπεδες,άχρωμες φωνές,για ακροατές που κοιτούν διακριτικά το ρολόι τους ,ανυπομονώντας,τελετές άδειες,έτσι από συνήθεια...
όμως, περνώντας κάθε μέρα τη Μελούνα-πηγαίνοντας για δουλειά-συχνά σκέφτομαι πως αυτό το βουνό ήταν το φυσικό σύνορο αλλά και το όριο στη σκέψη των ανθρώπων πριν από κάποιες δεκαετίες για την ελεύθερη και την υπόδουλη Ελλάδα...και τα δικά μας χώματα από κει,απ'την άλλη πλευρά,των τούρκων...
και θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου μιλάει για τους τούρκους,που τους θυμόταν-παιδί εκείνη τότε-μόλις δυό γενιές πριν,ούτε αιώνα καν...
το παρελθόν μας δεν απέχει λοιπόν και τόσο απ'το παρόν μας,δεν είναι απολίθωμα ιστορικό,και όσοι αγωνίστηκαν ήταν παππούδες μας,που έζησαν ίσως στα ίδια πατρικά σπίτια που τώρα επισκεπτόμαστε στα χωριά μας...και τους αξίζει τιμή και μνήμη,από καρδιάς...

Δήμητρα

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Δήμητρα, ωραίες σκέψεις.
Συγχαρητήρια επίσης στον Καφετζή που έπιασε τόσο δυνατά και συγκλονιστικά το ιστορικό αυτό γεγονός που είναι η απελευθέρωση μας από τους Τούρκους. Πάλι μπράβο και στους δύο.

Ανώνυμος είπε...

-Καφετζηηηηηηηηηή ενα τσιάι βουνισιου!!!!
-Μπα τι επαθες κωτσιου γριπη σε επιασει.
-Τι γριπη ρα καφετζη, καφε να πιω θα καπνισω, τσιπουρο να πιω θα καπνισω ,παει θα μας το κουψαν κι αυτο,λες κι του τσιγαρου τσ πειραζει, τα καυσαερεια που αναπνεουν τσ πολεις απ τα αμαξια, τα εργουστασια, τα λυματα που ριχνουν στα ποταμια δεν τσ πειραζν,αμ τα φυτοφαρμακα κουβεντα τιπουτα.
Γι αλλο θεμα ξεκινησα να γραψω κι αλλο εγραψα,ηθελα να γραψω για το 12 αλλα δεν προλαβαινω αυριο τωρα.
-Κωτσιου στου Ludwigshafen ο καιρος για φθινοπωρο σημερα ειναι πολυ καλος ηλιοφανεια, αλλα το σκηνικο φθινοπωρινο με φυλλα κιτρινα που ηδη εχουν αρχισει να πεφτουν.
Αυτα απ του Μοναχο χαιρετω.

Ανώνυμος είπε...

Xari (Tsiouris)
Xronia Polla
Xairetismata yia Ilias (Tsiouris)
Excellent Feta Festival
Alexis(T) London

Ανώνυμος είπε...

ε,παληκάρια
τι έγινε με τα τσίπουρα και τα ψήματα στην καλύβα;δώστε αναφορά

to kafeneion είπε...

Φίλε Χρήστο

την καλημέρα μου από δω, γιατί το περασμένο Παρασκευο Σάββατο πέρασα απο τα μέρη σου αλλά δεν είχα τηλ.σου. Ξαφνικά είδα μπροστά μου το Ααλστ αλλά δεν το σκέφτηκα από πριν..
τα δέοντα..

Ανώνυμος είπε...

Καφετζή, πληροφορήθηκα ότι κυκλοφορείς σε κοσμοπολίτικα στέκια ανά τας Ευρώπας. Για ανάφερε σε παρακαλώ..

to kafeneion είπε...

το είπα παραπάνω..
στα μέρη του Χρήστου... Βρυξέλλες για δύο μέρες..

Ανώνυμος είπε...

Καφετζή ήταν ουραία στην GRAND PLACE ? Πήγες στα Ψαράδικα , εκεί μέσα στις ταβέρνες; Ωραία δεν είναι;

to kafeneion είπε...

ναι ηταν ωραία..
μύδια αχνιστα στου Leon.. πολύ ωραία..
(και φυσικά δεν λείπει ο ελληνικός δρόμος της διασποράς.. τον συναντήσαμε κι εκει..μύκονος - σαντορίνη γυρος κλπ...)
ωραία κι η γάνδη κι η μπρύζ πιο ωραία για φαγητό εκει στον αυστριακό στο πάρκο με τους κύκνους.
γεια σας συμπατριώτες απανταχού..

Ανώνυμος είπε...

Γκιζέρσις καλά..μπράβο

to kafeneion είπε...

Του Αγίου Δημητρίου σήμερα,

Χρόνια πολλά σε όλους όσους σήμερα γιορτάζουν και είναι πολλοί παντού..

Χρόνια πολλά Δήμητρα
Χρόνια πολλά Δημήτρη
με τις πιο Θερμές Ευχές μας

Ανώνυμος είπε...

Τα συλληπητήρια για τον άδικο χαμό του συμπατριώτη μας Ηρακλή Κώτσια. Κρίμα να χάνονται νέοι άνθρωποι πριν ολοκληρώσουν τον σκοπό τους
Δυστυχώς το χωριό μας έχει μεγάλες απώλειες τα τελευταία χρόνια.

Ο θεός να τον αναπαύσει και να απαλύνει τις ψυχές των δικών του από τον πόνο

to kafeneion είπε...

τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του ΗΡΑΚΛΗ ΚΩΤΣΙΑ που να μην το ξεχνάμε είχε την τιμή να διατελέσει και πρόεδρος της κοινότητάς μας.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα σ ολους τα συλλυπητηρια για τον ηρακλη κωτσια εναν ανθρωπο δεμενο κυριολεκτικα με το χωριο παρουσια εντονη στα κοινα στο κυνηγι στην κθημερινοτητα του χωριου εφυγε οπως εζησε σκληρα εργαζομενος για την οικογενεια του σιγουρα μεγαλη απωλεια.πλεον οι εκλογες περνανε σε δευτερη μοιρα δε θα σας πω ονοματα υποψηφιων μονο να ευχηθω οποιος κ αν βγει να ενωσει κ τους αλλους υποψηφιους για το καλο του χωριου κ μια παρατηρηση οσοι αχολουνται πλεον με τα κοινα του χωριου ειναι οικοδομοι τυχαιο?δε νομιζω τα λεμε απο κοντα στις εκλογες
agrigortsia news

Ανώνυμος είπε...

σκληρός ο ξαφνικός θάνατος ενός ακμαίου ανθρώπου σαν τον Ηρακλή.Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του,Κώστα καλή δύναμη...

σχετικά με τις εκλογές,ας οικοδομήσουν οι οικοδόμοι υποψήφιοι και όποιος άλλος βγει ό,τι καλύτερο για το γενέθλιο τόπο μας...όσοι ακόμη έχουμε τα δικαιώματά μας στο χωριό, από Σάββατο εκεί,να μπούμε λίγο και στο κλίμα των ημερών...

Δήμητρα

Ανώνυμος είπε...

Χαιρετώ τους θαμώνες του καφενείου μας.
Ηλίας

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

FILI KE FILES AGAPITI GIANNOTIOTES.
TI GINETE STA PELAGA...GIATI TETIA SIGI.
KANENAS DEN MPENI STO BLOG APO TIS 7 OKTOMBRIOU.
LIGI ZOI KE KAMMIA KALIMERA.

FILIKOTATA

KELEPOURIS BELGIO

5 Νοεμβρίου 2010 11:33 μ.μ.

to kafeneion είπε...

γεια και χαρα σε όλους

αύριο, για τις εκλογες στο χωριο,
μια καλή ευκαιρία να ανταμώσουμε στα πάτρια εδάφη..
τα δέοντα στους ξενητεμένους
γειά σου Ηλία γεια σου Χρήστο..

Ανώνυμος είπε...

KAFETZH KANA NEO APO TO XORIO??
POIOS BGHKE??

to kafeneion είπε...

κανένα νέο ακόμα..
από αύριο...

πάντως είχε υπέροχο καιρό, ηλιόλουστη μέρα, με κόσμο στα καφενεία , συναντήσεις...
και φυσικά ψηφοφορία..
τώρα τι γέννησε η κάλπη δεν έγινε ακόμα γνωστό...
από ταχιά τα νεώτερα...

Ανώνυμος είπε...

λοιπον Φαρμακιώτης Γιώργος ο επόμενος πρόεδρος και πάμε για β΄γυρο για δήμαρχο και περιφέρεια

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑΝΝΩΤΩΝ
Προεδρος:Φαρμακιωτης Γιωργος του Κων/νου
Τοπικοι συμβουλοι:
Ντελλης Γιαννης του Γεωργιου
Τσιουρης Γιαννης του Αντονιου

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ!!!ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΝΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΗΝΩΝ!!!

Ανώνυμος είπε...

καλή μερα σε όλους..
παιδιά,κρατήστε τον Αμάρμπεη ως ανάμνηση ή σε φωτογραφίες,γιατί έρχονται αλλαγές.Εκεί που λέγαμε πόσο έχει πρασινίσει το βουνό τώρα που τα κοπάδια έχουν μειωθεί πολύ,νέα δεδομένα έρχονται...
φίλος με καταγωγή από γειτονικό χωριό και δραστήριο μέλος του συλλόγου τους μας έλεγε πως πρόκειται στην κορυφογραμμή του βουνού ,στο σύνορο με τα δικά μας μέρη,να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες,σ'όλο το μήκος της...η καθεμιά με ύψος 140 μέτρα,ενώ χρειάζεται ένα στρέμμα γης για την τοποθέτησή της,ένα σιδερένιο δάσος,ορατό από δεκάδες χιλιόμετρα...και απαιτείται διάνοιξη δρόμου στο βουνό,από την πίσω πλευρά,με πλάτος 12 μ. για τη μεταφορά των απαραίτητων...είχε ληφθεί και παλιότερα η απόφαση,όμως με δικαστικό αγώνα ματαιώθηκε η τοποθέτηση,αλλά τώρα υπάρχει σχετική απόφαση της περιφέρειας,που μοιάζει οριστική...κάποιες μελέτες επιστημόνων μιλάνε για μόνιμη αλλοίωση του μικροκλίματος στην περιοχή,για καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας και για πιθανές εγκεφαλοπάθειες και καρκίνους σε ζώα και ανθρώπους...
Τηλέμαχε,μάλλον ξέρεις περισσότερα,πες μας...

Δήμητρα

Ανώνυμος είπε...

καλημερα σ ολους δημητρα δε ξερω τιποτα περισσοτερο γι αυτο το θεμα θα το ερευνησω ομως κ θα σας πω ετσι κ αλλιως στα καθηκοντα του συλλογου ειναι κ η προστασια της χλωριδας κ πανιδας παλιοτερα παντως απ τη δικη μας πλευρα αποριφθηκε αιτημα εταιρειας για ανεμογεννητριες.καφεμαν σε παρακαλω το dvd απο το καλοκαιρι αν γινεται κ κανε μια πρωτη κουβεντα γι αυτο που λεγαμε απο κρητη μερια.
σαββατο βραδυ εκλογων με λιολιο ,λυκοστρατη ,καφεμαν κ κουσκνοβασιλ ζκαλυβα με κρασι κ τραγουδι μεχρι το πρωι σχεδον κ ολα καλα.
οσο για τις εκλογες καλη θητεια στους νεοεκλεγμενους εμεις απο την πλευρα του συλλογου θα δωσουμε καθε δυνατη βοηθεια με προτασεις κ οτι χρειαστει αλλα θα ειμαστε κ απεναντι στα κακως κειμενα...σε λιγο καιρο θα σας ενημερωσω κ για το συλλογο
agrigortsia news

Ανώνυμος είπε...

Παιδια οντως η δημητρα εχει δικιο οι ανεμογεννητριες ειναι προ των πυλων πρεπει να αντιδρασουμε ολοι και σε συννενοηση με ολα τα χωρια του αμαρμπεη. πρεπει να διατηρησουμε το βουνο και να το παραδωσουμε στα στα παιδια μας οπως το βρηκαμε.

Ανώνυμος είπε...

χαιρετω τους επισκεπτες του καφενειου
λοιπον παιδια δυσαρεστα τα νεα για το μπαλκονι του ολυμπου για το βουνο με την καταπληκτικη θεα που οποιος το εχει περπατησει και εχει απολαυσει τη θεα του που βλεπει σε 4 νομους Λαρισας-Κατερινης-Γρεβενων-Κοζανης και μη πω και Τρικαλων ΤΟ ΠΟΝΑΕΙ!!
σε λιγο καιρο θα σηκωνουμε το βλεμμα μας και θα βλεπουμε αντι για δασος τεραστια σιδερενια τερατα που θα ειναι ετοιμα να μας φανε γεματα καρκινωματα που θα βρωμαει ο τοπος σε μια αποσταση χιλιομετρων απο τα διαφορα υγρα των μπαταριων που οχι μονο τα ζωα θα φυγουν θα φυγουν απο τη γυρω περιοχη αλλα και εμεις δεν θα κοτουμε να παμε για βολτα να τω πω απλα χωριατικα.
οι μονοι κερδισμενοι οι επιχηρηματιες και μερικα κοπροσκυλα που θα παρουν καμια μιζα, ο τοπος μας δεν θα εχει ΚΑΝΡΝΑ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΧΑΣΙΜΟ. Ο Αμαρμπεης πρεπει να παραμεινει οπως ΕΙΝΑΙ!!!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ!!!!!!
Οταν ειμουν μικρος και βοσκουσα τα προβατα δεν ειχα ποτε φανταστει οτι θα γινοταν μια τετοια τεραστια παρεμβαση με σιδερενια τερατα,χωρις καν να μας ρωτησουν λες και δεν μας ανηκει.
χαιρετω Κωστας Μοναχο
ΥΓ.Τηλεμαχος ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ !!!

Ανώνυμος είπε...

Για ενημέρωση, Video για την αιολική ενέργεια (απ' την κινηματογραφική λέσχη Άνδρου):
http://vimeo.com/15579167

Και μιά - μου - απορία:
Αυτοί που μόλις εκλέξαμε λέτε να έχουν τα ίδια με μας συναισθήματα (αγωνία/στεναχώρια/θυμό/...)?
Θυμάστε το τραγούδι: "κι' έρχεται η στιγμή για ν' αποφασίσεις, με ποιούς θα πας και ποιούς θ' αφήσεις..."?
Εγώ μπορώ να υποθέσω ποιούς θ' αφήσουν, αλλά αισιοδοξώ ως προς εμάς.

Βασίλης Λυκοστράτης

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σοβαρό το θέμα με τις ανεμογεννητριες , πρέπει να οργανωθούμε. Ποιός θα τραβήξει μπροστά;

Ανώνυμος είπε...

παιδιά το θέμα σοβαρό,δεν είναι για 2-3-5 χρόνια,είναι για ΠΑΝΤΑ.Ερημοποίηση της περιοχής,καταστροφή σε ακτίνα χιλιομέτρων.Αλλά 50-60 χωριανοί μπαίνουν κάθε μέρα στο μπλογκ,μόνο λίγοι πειράχτηκαν και το σχολίασαν;τους άλλους δεν τους αγγίζει,ούτε για ένα σχόλιο;όμως το βουνό είναι όλων,όλοι το βλέπουν απ'τα σπίτια τους.Κριμα

Ανώνυμος είπε...

Δυσαρεστήθηκα και με ,,πόνεσε΄΄ αυτό που μόλις διάβασα για τον Αμάρμπεη.Να βοηθήσω,να κάνω κάτι, αλλά τι???
Μαρία Τζήκα

Ανώνυμος είπε...

γεια κ χαρα σ ολους μας πιασατε στον υπνο κυριολεκτικα στο χωριο τιποτα δε γνωριζουμε γι αυτο το θεμα πιστευω παντως πως ολοι πρεπει ν αντιδρασουμε κ να μην περιμενουμε παντα απο καποιον αλλο να κανει κατι για μας με λιγα λογια να παρουμε την κατασταση στα χερια μας αμεσα τι μπορει να σημαινει αυτο?πρωτα απ ολα να μαθουμε ακριβως τι συμβαινει τι προθεσεις υπαρχουν κ απο ποιους.ποιος εκανε αυτη την προταση ποιοι ξρουν κ δε μιλουν τι σημαινει αυτο πρωτα για τι ιδιο το βουνο κ μετα για μας που ζουμε απο την υπαρξη του κτλτα χριστουγεννα ειναι κοντα ισως τοτε με οτι στοιχεια εχει ο καθενας να μαζευτουμε να μιλησουμε κ ν αποφασισουμε για το πως θ αντιδρασουμε γιατι ευθυνη για οτι συμβαινει εχουμε ολοι κ ειμαι σιγουρος πως αν αντιδρασουμε κατι θα πετυχουμε
agrigortsia news

Ανώνυμος είπε...

ο nikos news εχει κανει μια πολυ καλη ερευνα για το θεμα να το διαβασετε
agrigortsia

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας παιδια
το θεμα ειναι πολυ σοβαρο οι αδειες εφτασαν στο δημαρχειο, προεδρος χωριου προεδρος συλλογου ενημερωθειτε απο δημαρχο πως βγηκαν οι αδειες και απο ποιους απο κει και περα ολοι μαζι να γινουν παιρετερω ενεργιες με δικηγορους κτλ.
τα παιδια απο ακρη εχουν ηδη ξεκινησει και μπορειται να ερθετε σε συννενοηση για τις παιρετερω ενεργειες, δημητρα εσυ μπορεις να ερθεις σε συννενοηση μαζι τους η και εγω μπορω να το κανω . ενημερωστε βουβαλα φαρμακι λιβαδερο τσαπουρνια η βαλτε διευθηνσεις απο διαφορες σελ φεισβουκ να τους ενημερωσω.
παιδια δεν ειναι οπως λεει και ο τηλ. για 2η3 χρονια ειναι για χιλιαδες χρονια παιρνουμε και τις επομενες γενιες στο λαιμο μας 100 μετρα και βαλε υψος και 1 στρ. ΜΠΕΤΟ! ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΙΣ ΤΟ ΒΛΕΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΕΡΑΤΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΝΑΕΙ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ !!!!

ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑς ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ www.servitoros.gr
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΑ
ΧΑΙΡΕΤΩ ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΩΣΤΑΣ.
Ο ΑΜΑΡΜΠΕΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!!

Ανώνυμος είπε...

Βρήκα την απόφαση αδειοδότησης απ' την περιφέρεια θεσσαλίας με ημ/νία 26/10.
Τότε είχε ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΘΕΙ και στους δήμους ΑΝΤΙΧΑΣΙΩΝ και ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ!!!
Τίνος συμφέροντα εξυπηρετούν τελικά οι Δήμαρχοι??? Μάλλον της "Αιολικής Λεπτοκαρυάς Α.Ε."! Αλλιώς θα είχαν ενημερώσει τους Δημότες!

Γιατί τόκαναν στα μουλωχτά? Ετοιμάστε τρόπους διαμαρτυρίας!!!, βρέστε δικηγόρους!!!, ρωτήστε!!! και καλού κακού ετοιμάστε και σκηνές για τον Αμάρμπεη!

Ανώνυμος είπε...

προφανώς κάποιοι έκαναν γιορτή μίζας,τα χρήματα που πήγαν σε τσέπες κρυφά είναι πολλά,αυτό είναι κοινό μυστικό

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε την απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον παρακάτω σύνδεσμο:
static.diavgeia.gov.gr/doc/4ΙΞΞΙΑ1-2Ω

Βασίλης Λυκοστράτης