Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

δεκαπενταύγουστο στο χωριό

Θεσμός καλοκαιρινής γιορτής έχει γίνει το διήμερο του δεκαπενταύγουστου στο χωριό μας. Πολύς κόσμος στο χωριό, γέμισε η πλατεία παιδικές φωνές θυμίζοντας περασμένες εποχές. Αυτά τα παιδιά λοιπόν είχαν την υπομονή και τα μάζεψαν , όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, η Δήμητρα και  Μαρία και παρουσίασαν το σαββατόβραδο με την πανσέληνο, στην πλατεία, αναπαράσταση γιαννωτιώτικου παραδοσιακού γάμου με όλα τα δρώμενα των ημερών. Τα τραγούδια του γάμου τραγούδισαν γυναικες που αξίζουν συγχαρητήρια για την συμμετοχή τους κι ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας θύμισαν πολλά τραγούδια του γάμου. Τα παιδιά ακολούθησαν όλο το τυπικό του γάμου, από τα προξενειά ως το γλέντι του γάμου στο τέλος, με την καθοδήγηση της Μαρίας και της Δήμητρας που παρουσίασε και την βραδιά. Αξίζουν συγχαρητήρια σε σας  Μαρία και Δήμητρα, γιατί γνωρίζουμε τον κόπο που καταβάλετε για να κρατάτε πάντα ζωντανή την επιθυμία όλων των παιδιών για την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές τις μέρες, και γνωρίζουμε και πόσο τις περιμένουν και τα παιδιά! Συγχαρητήρια και στα παιδιά βέβαια που συμμετείχαν και απέδωσαν με πολύ όμορφο τρόπο αυθόρμητα όλη την αναπαράσταση. ήταν εκπληκτικά! Μπράβο παιδιά! Και του χρόνου!
Και την Κυριακή το βράδυ σε μιά υπέροχη βραδιά με φεγγάρι ολόγιομο, μουσική βραδιά! Μας κράτησαν συντροφιά οι μουσικοί του χωριού μας με πολλές εκπλήξεις που χωρίς να καταλάβουμε πήγε η ώρα 4 τα χαράματα και να μας συγχωρέσουν εκεί οι κατοικούντες περί την πλατεία που δεν τους αφήσαμε μάλλον να κοιμηθούν ως εκείνη την ώρα! Αλλά τί να κάνουμε! η πλατεία έχει και τα καλά της έχει και τα ...τυχερά της!! Μια βραδιά ήταν πέρασε! Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά που έπαιξαν και τραγούδησαν! Τον Θωμά ιδιαιτέρως που έκανε τέτοιο ταξείδι απ΄την Άμφισσα κάτω για να ρθει! Μακη Σακη ευχαριστουμε και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν! Η διαπίστωση που μας γέμισε χαράείναι ότι υπάρχει πολύ μουσικό ταλέντο στο χωριό! και προτείνω να μαζευτούν όλοι κάποια στιγμή για μια συναυλία στο χωριό. Ίσως ο εορτασμός των 100 χρόνων της εκκλησίας μας το 2013 να είναι μια καλή ευκαιρία! άντε παιδιά!
Και βέβαια όλα αυτά δεν θα γινόταν χωρίς την στήριξη του Μορφωτικού Συλλόγου μας με τα μέλη του συλλόγου παρόντα εκεί οργανώνοντας τις βραδιές και τους αξίζουν συγχαρητήρια για τις προσπάθεις που καταβάλουν όλο το χρόνο . Τις εκδηλώσεις άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Μπαράκος που ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και φυσικά τους πρωταγωνιστές των εκδηλώσεων. Ακόμα ανακοίνωσε επισήμως ότι θα γίνει ο εορτασμός για τα 100 χρόνια της εκκλησίας μας, το καλοκαίρι του 2013 με ποιο πιθανή ημερομηνία όπως συζητήθηκε 10 - 18 Αυγούστου 2013.Ξενητεμένοι ετοιμαστείτε λοιπόν για το αντάμωμα!
Μέρα γιορτής της χριστιανοσύνης το 15αυγουστο φυσικά και κατάμεστη η εκκλησία στην Θεία Λειτουργία. Πολλοί οι εορτάζοντες την ονομαστική τους εορτή και τους ευχόμαστε κι από δω έστω καθυστερημένα Χρόνια Πολλά.
Φυσικά αφού το χωριό υποδέχθηκε τόσο κόσμο και τα καφενεία ήταν γεμάτα και όλοι απόλαυσαν τσίπουρα μπύρες με τα συνοδευτικά μεζεδια και εκλεκτά σουβλάκια και κεμπάπια! και του χρόνου με ΥΓΕΙΑ!










































(Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα)

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά τα αφηγήθηκε παραπάνω ο καφετζής μας, εγώ θα σταθώ μόνο σε κάποιες λεπτομέρειες, αν και είναι τόσο δύσκολο οι λέξεις να αποδώσουν αυτά που ζήσαμε τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου στο χωριό…καταρχάς ο κόσμος ήταν , νομίζω, περισσότερος από ποτέ, οι περισσότεροι έχοντας διανύσει κάμποσες εκοτοντάδες χιλιόμετρα για να’ ρθουν…και μπήκαμε σε ατμόσφαιρα γάμου… μέρες πριν, μπαούλα άνοιξαν, σκούνια, βελέντζες και φούστες αερίστηκαν, για την προίκα της νύφης…σκαφίδια, κόσκινα, σοφράδες ξαραχνιάστηκαν , πλύθηκαν και βγήκαν ξανά στο φως του ήλιου για να γίνει το σκηνικό…παλιές κασέλες άνοιξαν και κιτρινισμένες νυφικές φωτογραφίες συγκεντρώθηκαν, φλάμπουρο κατασκευάστηκε…στο χωριό αντήχησαν πάλι τραγούδια του γάμου, τα απογεύματα στις πρόβες-«ασκήσεις μνήμης» των γυναικών…
Κι έτσι το βράδυ του Σαββάτου, με την πανσέληνο, στήθηκαν τα αυτοσχέδια σκηνικά και «κίνησε» ο γάμος…τα παιδιά «παίξανε» τα βασικά έθιμα, η νύφη χαμηλοβλεπούσα ,με τη σκέπη, ο γαμπρός σοβαρός, η πεθερά επιβλητική, καταπώς πρέπει, οι μπρατίμισσες χαριτωμένες…κι ακούστηκαν καταπληκτικά τραγούδια, «πού ‘σαν περιστερούλα μου» στον αρραβώνα, «ζυμώνουμε προζύμια», «γαμπρέ μου ποιος σε στόλισε», «στου κυρ-νούνου τα τραπέζια λουλουϊτσια κι λουλούδια», «έβγα μάνα σταυρομάνα,για να δεις το γιό σ’ τι φέρνει,φέρνει πέρδικα γραμμένη» και μετά «σ’ όσους γάμους κι αν επήγα τέτοιο αντρόγυνο δεν είδα» και τόσα ακόμη, ολόκληρος θυσαυρός…
Και μας εξέπληξαν τα παιδιά, με την υπευθυνότητά τους και τη χαρά της συμμετοχής, μας εξέπληξαν οι γυναίκες με την προθυμία να φτιάξουν πίτες, να μας εμπιστευτούν τα πολύτιμα προικιά τους, να τραγουδήσουν…και είδαμε χαρούμενα χαμόγελα στα παιδικά προσωπάκια και μια αίσθηση περηφάνειας που τα κατάφεραν και είχαμε πολλές αγκαλιές απ’τους μεγάλους και συγκινημένα βλέμματα,γεμάτα αναμνήσεις της νιότης τους, εντυπωσιασμένα που έβλεπαν τον εαυτό τους σε φυσικό μέγεθος στις νυφικές τους φωτογραφίες, να προβάλλεται στον τοίχο της εκκλησιάς, και δίπλα πρόσωπα της ζωής τους που έχουν φύγει πια…
Και την άλλη μέρα στην πλατεία η συναυλία της καρδιάς μας, με την αρχή να γίνεται έντεχνα από τους «επαγγελματίες» μουσικούς μας, το Θωμά Β. Καραβέντζα που ξανά ήρθε από την Άμφισσα,το Σάκη Γκουλέτσα και το Θωμά Ν. Καραβέντζα,που μας ταξίδεψαν έντεχνα…και μεταμεσονύχτια συνέβη κάτι μοναδικό…σαν κύμα περνούσε η χαρά σε όλους,και η συμμετοχή ήταν απίστευτη…Ο Θύμιος ο Χατζής, ο Σίμος ο Ευαγγελόπουλος,ο Γιάννης (ναι!ο καφετζής μας),και μετά ο Μενέλαος και ο Νίκος ο Μπαράκος με το κλαρίνο του και ο Τάκης ο Ντελής(του Γιάννη) με το μπουζούκι…και το πιο όμορφο,η συμμετοχή της νέας γενιάς: ο Τηλέμαχος και η Νίκη Γκουλέτσα (του Μενέλαου) και η Ελίνα Κατσιούλη του Γιώργου…καταπληκτική βραδιά,όλοι μια παρέα, όλοι να τραγουδάμε,κάτω από την πανσέληνο …τελικά, τέτοια μικρά θαύματα μόνο έτσι, μόνο τότε μπορούν να συμβούν…και του χρόνου με υγεία..

Δήμητρα

Ανώνυμος είπε...

Άξιοι συγχαρητηρίων όλοι σας! Κρίμα που δεν ήμουν παρών. Δυστυχώς επίστρεψα αρχές του μήνα μια και τα σχολεία άρχισαν εδώ στις 8 Αυγ. Ελπίζω να έγινε βιντεοσκόπηση του γάμου. Γιάννη, περιμένουμε οπτικό και ακουστικό υλικό.
Ηλίας

Ανώνυμος είπε...

μπραβο δημητρα κ μαρια αλλα κ ολοι οσοι βοηθησαν στην πραγματωση αυτων των εκδηλωσεων ραντεβου τωρα για τον εορτασμο των 100 χρονων του αγιου νικολαου με συμμετοχη κ προτασεις απ οποιον θελει να βοηθησει σιγα σιγα δειλα δειλα να που κατι κινειται τελικα γιαννη περιμενουμε να δωσεις ρυθμο μεσα απο το καφενειο οπως παντα.να πω περαστικα στον πρωτεργατη του συλλογου τον κωστα τον κωτσια να ναι καλα κ γρηγορα κοντα μας.καθε χρονο ο χιονοδρομικος ορειβατικος συλλογος σπαρμου διοργανωνει αναβαση στον ολυμπο απο το κεοαχ του χρονου οσοι μπορειτε να δηλωσετε συμμετοχη,φετος αξιωθηκα ν ανεβω με τα παιδια ολυμπο κ μαλιστα εφτασα ως το μυτικα πραγματικη μοναδικη εμπειρια,
τηλεμαχος

Ανώνυμος είπε...

το σχετικό βιντεο ρεπορτάζ θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες

GIANNI AFTO TO VLEPO TORA APO TIN MERA POU GIRISA STO BELGIO.
KEROS INE NA VALIS KATI APO TIN PLATIA ..ZONTANO...
STO TELOS PANTON ...GIATI SE PLIRONOUME.
KE KANE ANAKINOSI AN KAPIOS ECHI KATI APO TO KALOKERI NA TO STILI OSTE NA KANIS KALI DOULIA.
O MISTHOS SOU THA ENEVI AN KE KRISI.NA INE KALA I POLITIKI MAS POU KANOUN MIOSIS.EMEIS THA SE TIMISOUME ME MIA AFXISI GIA TON EPOMENO MINA.
KALO CHIMONA SE OLOUS TOUS THAMONES TOU BLOG.

FILIKOTATA
KELEPOURIS CHRISTOS
APO TON VORA TIS EVROPIS ME 12°C
PSOFOSSSSSSSSSSSSS

το καφενείον είπε...

αγαπητέ Χρήστο

ελπίζω να σας αποζημιώσει το καφενειο με τις ζωντανες εικόνες παρ΄ότι εντελώς ερασιτεχνικές. λόγω φόρτου εργασίας το αμέλησα λιγάκι, αλλά ελπίζω έστω κι αργά να πάρουμε μια ζωντανή "γεύση" απ΄το χωριό.
τα δέοντα σε όλον τον κόσμο

Ανώνυμος είπε...

GIANNI KALISPERA.
ESTO KE ARGA EKANES KALI DOULEIA.
PERIMENOUME KE ALLA PERISOTERA.
ETSI KRATAME ZONTANO TO BLOG KE AFTO TO KOMMATI TIS GIS POU LEGETE GIANNOTA

HERETISMATA
KELEPOURIS CHRISTOS...
EXO RICHNI KAREKLES

Ανώνυμος είπε...

γεια κ χαρα φιλοι καφενοβιοι ενα μυνημα μου ρθε σημερα απο τον κ σκριαπα του δικτυου περαιβια για τις 9 οκτωβριου στο συνεδριακο κεντρο ι βελιδης στη θεσαλλονικη θα γινουν εκδηλωσεις του δικτυου με σκοπο την αναδειξη της επαρχιας η προσκληση αφορα το συλλογο για να συμμετεχει θα το πω κ στα παιδια στο χωριο ιδεες κ αν προλαβουμε γιατι οχι να παρουσιασουμε κατι σε καποιο περιπτερο περιμενουμε τηλεμαχος

Ανώνυμος είπε...

κλειστο παρεμεινε φετος,το σχολειο του χωριου.οι μικροι μαθητες μεταφεροντε στο λυκουδι οπου συστεγαζοντε πλεον ολα τα δημοτικα της περιοχης.οικονομια και στη μορφωση την ωρα που η χωρα χαροπαλευη δε νοητε να τυπονωντε απο το κρατος τα βιβλια,λεφτα υπαρχουν να πανε οι γονεις να τα αγορασουν,δικα τους παιδια ειναι δεν ειναι τις Διαμαντοπουλου.

Υ.Γ αραγε την 28η οκτωβριου θα κατατεθουν στεφανια στο ιερο της πλατειας θα ακουστουν ποιηματα?μηπως κοστιζουν και τα στεφανια να τα κοψουμε και αυτα?

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα στους επισκεπτες του καφενειου.
Καφετζη καλημερα που εισαι χαθκις ντιπ.
Καιρός καλοκαιρινος ακομα κοντομανικα φορουμε, προτελευταια μερα σημερα και τελειωνει και η -το Oktoberfest -γιορτη μπυρας.
Να μου επιτραπει να σχολιασω λιγο τον ανωνυμο.
Ανωνυμε δεν φταιει κατα τη γνωμη μου μονο Διαμαντοπουλου και οι προηγουμενοι τα ιδια εκαναν και να ερθουν παλι,παλι τα ιδια θα κανουν .
Ευθυνη εχουμε ολοι μας και πρεπει πρωτα να αλλαξουμε εμεις ενα παραδειγμα ενω ολοι βριζουμε τους δημοσιους υπαλληλους και ταυτοχρονα σκοτωνομασται για μια θεση στο δημοσιο.
Δεν ξερω αν εχεις παιδια σχολειο,αλλα αν εχεις, τα βοηθητικα που αγοραζεις στο τελος της σχολικης χρονιας δεν νομιζω να τα πετας γιατι κοστιζουν, ενω τα σχολικα βιβλια που ειναι τζαμπα τα πεταμε,εαν τα παιδια και οι γονεις ειχαν σωστη ενημερωση και επρεπε υποχρεωτικα να παραδωσουν τα βιβλια δεν θα ειχαμε προβλημα γιατι κατα τη γνωμη μου παιδεια χωρις βιβλια δεν νοηται,με φωτοτυπειες και cd χωριο δε γινεται.
Διαβασα σε κατι μπλοκ οτι η Διαμαντοπουλου εδωσε λεει καπου 700000 Ευρω στους συνδικαλιστες,αντε αυτη για τον αλφα ή το βητα λογο τα εδωσε αυτοι γιατι τα πηραν, δεν μπορουσαν να πουν εεε για σταματα τα παιδια δεν εχουν βιβλια ασ τα δωσουμε καλυτερα εκει,αλλα που το νου στη μασα.
Εαν ο Ελληνας δεν αλλαξει νοοτροποια,δεν μαθει να σεβεται το κρατος και το κρατος αυτον δεν θα παμε καμια φορα μπροστα γιατι ολα αυτα οφειλονται στην ΠΑΙΔΕΙΑ.
ΥΓ.Καφετζη σε εστειλα κατι φωτο βαλε τιποτα.Ανωνυμε βαλε και κανα ονομα δε θα σε φαει κανενας.
Χαιρετω απο το Μοναχο Κωτσιος.

Ανώνυμος είπε...

KOTSIO MIN TON PIEZIS GIA NA VALI ONOMA...DIOTI AN THA TON FAI KANENAS THA ECHIS TIPSIS....
HERETISMATA
ANONIMOS NO-2......

KELEPOURIS CHRISTOS BELGIO

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα,χωριανοί..

επώνυμα ή ανώνυμα-ίσως αυτό να έχει μικρή σημασία-τα σχόλιά μας δείχνουν την κατάσταση στη χώρα,κατάσταση πραγματικά απερίγραπτη!!!σχολειά σε καταλήψεις,χωρίς βιβλία,με μαθήματα που γίνονται από γκρίζες φωτοτυπίες ή σχολειά με λουκέτα,εκεί που ξεχείλιζε η ζωή πριν...μαγαζιά που κλείνουν το ένα μετά το άλλο,στους πιο εμπορικούς δρόμους,άνθρωποι γύρω σου που περπατούν σκυθρωποί,με το χαμόγελο να έχει πια χαθεί,παρέες που δε γελάνε πια και κουβεντιάζουν μόνο για το τι άλλο θα συμβεί...δελτία ειδήσεων που μοιάζουν με ταινία τρόμου,μια στεναχώρια παντού...το χειρότερο,όμως,νομίζω, είναι να βλέπεις τους ηλικιωμένους φοβισμένους,να αναρωτιούνται αν με τις περικοπές ακόμη και στη σύνταξη του ΟΓΑ θα μπορούν να επιβιώσουν πια και να βλέπεις του έφηβους απογοητευμένους,πριν ακόμη βγουν στη ζωή...γιατί οι γέροι δικαιούνται ασφάλεια και αξιοπρέπεια στα γεράματά τους,όπως και οι νέοι δικαιούνται το όνειρο...
τελικά,ίσως η μόνη ελπίδα να βρίσκεται στις ανθρώπινες σχέσεις,στη βοήθεια,την κουβέντα,τη δύναμη που μπορεί ο ένας να δώσει στον άλλο..ίσως αυτό είναι το μεγάλο μας χάρισμα,σ'αυτή τη χώρα...
καλή μας δύναμη...

Δήμητρα

Ανώνυμος είπε...

DIMITRA KALI DINAMI SE OLO TON ELLINIKO LAO..ISOS KAPOTE NA STROSOUN TA PRAGMATA GIA NA MIN NIOTHOUN FOVO KE ANASFALIA.

GOD BLESS GREECE

Ανώνυμος είπε...

"KALI DINAMI SE OLO TON ELLINIKO LAO."
Καί "καλά μυαλά" να προσθέσω γώ. Γιατί αν είχαμε "καλά μυαλά" θα αντιδρούσαμε στην αρχή της κατηφόρας. Μας βόλευε όμως να "τσουλάμε" στο άνετο, να χειροκροτούμε/ψηφίζουμε τους αχρηστότερους της κοινωνίας ("έ, όλο και κάτιτις θα τον χρειαστούμε"...), μέχρι που είδαμε του κριάκουρου!

ΠΡΟΣ Κώτσιο απ' το Μόναχο:
θες κάναν καθηγητή για κουζίνα?

Βασίλης Λυκοστράτης

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα στο καφενειο.
Λυκοστρατη δεν ειμαι εστιατορας,στ' φαμπρικα δουλευω,αλλα αμα εφτασε στο σημειο καθηγητης σε σχολειο, να ψαχνει δουλεια σε κουζινα στη γερμανια ,το 'χουμε σκουρα του χουσμετι.