Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Λεληκουφουλιά!!!!




 από τον Κώστα Παλιούρα (από 9-4-2016 αναδημοσίευση όπως ελήφθη)


Φώτο Β.Λυκοστράτη

Η  λέληκας, το χελιδόνι κι ο κούκος , είναι τρία πουλιά που συμβολίζουν  τον ερχομό της Ανοιξης. Σύμφωνα με την παράδοση του χωριού από αρχες Μάρτη που ερχονται αυτά τα πουλια έπρεπε να έχεις φάει μια χαψιά ψωμί  ούτως ώστε μόλις τα δεις ή ακούσεις τον κούκο να τα ‘’τσακίσεις’’, για ποιό λόγο δεν θυμάμαι..
Ο Λέληκας έρχεται στο χωριό μας απο τη βόρεια αφρικη, αρχές Μάρτη μέχρι τέλος Αυγούστου ,κάνοντας ένα ταξιδι πολλων χιλιομετρων για να εγκατασταθει στην παλιά του φωλια (τώρα που τν χάλασαν ελπίζω να τ ξανακάν) κάνοντας φυσικά τις απαραίτητες επιδιορθωσεις, ερχεται μαζι με τη ‘’κυρά’’του, γιατι είναι μονογαμικό πουλι.



Οταν ήμαν κούτσκους* πίστευα κι εγώ ότι με εφερε ο Λέληκας, όπως όλοι μας, για αυτο ο λεληκας θεωρειται ιερό πουλι γιατι συμβολιζει το γάμο και την αυξηση της οικογενειας.
 (*μικρός)
 Φώτο Β.Λυκοστράτη.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο λέληκας είναι ένα πολύ κοινωνικο πουλί για αυτό κάνει και τη φωλιά στα χωριά και γενικά σε κατοικοιμένες περιοχές, στα ψηλότερα σημεία του χωριού ή της πόλης ,στα καμπαναριά ή στους στύλους της ΔΕΗ ,για να ελέγχει τα πάντα.
Η συνυπαρξη λέληκα και ανθρωπου είναι αρμονική και η παρουσία του και η φωλιά στο καμπαναριό  είναι σήμα κατατεθεν και θεωρείται καλό σημάδι για κάθε χωριό και πόλη.

Στο χωριό μας η παρουσία του λέληκα ήταν παντα αισθητή,η χαρά μας οταν τα πρωτοβλέπαμε την ¨Ανοιξη ηταν απερίγραπτη,το χτύπημα της μύτης ακουγόταν σαν μελωδία, όπως η καμπάνα.
Θυμάμαι μια χρονιά είχε έξι με αποτέλεσμα τα στοιχήματα να δίνουν και να παίρνουν με νικητή τον Γιάννη  Κατσαγκόλη του Νίκου.

Αλλά και πολλές φορές έμπαιναν στο στοχαστρο μας, αφου η εκκλησία με τα παλιά κεραμίδια είχε πολλά τσιουνούλια** με αποτέλεσμα να μαζεύονται και πολλοί τσινουφάιδες, κι εμείς με τα λάστιχα να προσπαθουμε να ματιάσουμε τα τσιουνούλια και τους τσινουφάιδες εφευγε και καμια λάθος πέτρα, ώσπου μια απο αυτές βρήκε ένα λεληκούλι και το έριξε κάτω, ευτυχώς ζωντανό, και αφου δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες έφυγε για το κτηνιατρείο στην Ελασσόνα για ανάρρωση.
 **μικρά σπουργίτια, νεογέννητα

Φώτο ΜΕΣΓ Ο Βασίλης Μίχος δίνει τις πρώτες βοήθειες Στο λεληκούλι που έπεσε από τη φωλιά
Κάποια χρονιά δύο λεληκαί ήταν σε κάποια κολώνα στην ντουβρά και χτυπήθηκαν από ηλεκροπληξια με αποτέλεσμα να έρθει η ΔΕΗ να τα απεγλωβισει νεκρα,για αυτό και κάποιο διάστημα δεν ερχόταν στο χωριό.
Τα τελευταία χρόνια  όμως δίνουν πάντα το παρόν, παρόλου τις απώλειες που έχουν δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το χωριό με τίποτα ,πέρυσι απ’ ότι έμαθα έχασαν τα μικρά τους, μάλλον από τσίμπημα φιδιού που είχε φωλιάσει στη φωλιά τους.
Στο τέλος Ιουλίου αρχίσαν να χτίζουν την καινούργια τους φωλιά στις κολώνες τις ΔΕΗ μπροστά στο σπίτι μου,Απέναντι από τς Κατερίνς το καφενείο (τώρα Αλεξίας) με αποτέλεσμα ένα βροχερο βράδυ του Αυγούστου να πάρει η κολώνα φωτιά γιατι ανάμεσα στα τσάκνα ηταν κι ένα σύρμα ,ήρθε πυροσβεστική ,η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα κι  τν άλλη μέρα ήρθε συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε το καμμένο ξύλο και κατεβασε τα καλώδια πιό κάτω , για τους λελαικες κανένας τίποτα.

Φώτο Αθανασίας Φούντα

  

Ωσπου πριν μια εβδομάδα και καθυστερημένα έγινε ο καθαρισμός της φωλιάς με γερανο, ενημέρωση δεν έχουμε αν ήρθαν και αν ξαναχτίζουν τη φωλιά τους, ας μας ενημερώσει κάποιος (Αθανασία σε παρακαλώ εωημερωσε μας).

Εύχομαι από καρδιάς τα λελέκια να ξανακάνουν τη φωλιά τους στο καμπαναριό, να χτυπούν τις μύτες τους και να τους καμαρώνουμε για πάντα από το Μάρτη μέχρι το Αυγουστο που φεύγουν!!!


 (Κώστα συγνώμη για την καθυστερημένη ανάρτηση, αλλά πάντα επίκαιρη, θερμά ευχαριστούμε...)

  











1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί χωριανοί
το Δ.Σ. του συλλόγου έχει και φέτος τη χαρά να ανακοινώσει το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον Αύγουστο του 2016. Ας ανταμώσουμε πάλι, να τα πούμε,να χαρούμε αυτή τη συνάντηση,που εδώ και 8 χρόνια, έχει γινει θεσμός για όλους μας και ειδικά για τα παιδιά... ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ « ΓΙΑΝΝΩΤΑ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑΝΝΩΤΩΝ «Ο ΝΙΚΟΤΣΑΡΑΣ»
• ΣΑΒΒΑΤΟ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ:
Βραδιά πολυφωνικού τραγουδιού στην πλατεία του χωριού (με τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη)
• ΚΥΡΙΑΚΗ, 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:
Θερινό σινεμά
• ΔΕΥΤΕΡΑ, 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:
Πικ –νικ στον Αη – Δημήτρη & θερινό σινεμά
• ΤΡΙΤΗ, 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Οδοιπορικό στη γιαννωτιώτικη φύση & συναυλία έντεχνου
• ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Αγώνας Μπάσκετ νέων – παλαίμαχων & Πάρτυ νεολαίας στο Λεύκα
• ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Συναυλία έντεχνου τραγουδιού
• ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Παραδοσιακά και μοντέρνα παιδικά χορευτικά
• ΣΑΒΒΑΤΟ, 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ :
Μεγάλο πανηγύρι με την ορχήστρα Ζιάκου
• ΚΥΡΙΑΚΗ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Εσπερινός στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας