Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017

λατομείο στην Πετρωτή??


αγαπητοί συγχωριανοί


το επιχειρηματικό ενδιαφέρον έφτασε στο χωριό μας.. από μικρός θυμάμαι που έλεγαν(το είχα ακούσει από τον πατέρα μου) ότι στο χωριό μας υπήρχε άριστη ποιότητα μαρμάρου αλλά οι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν βρεί μεγάλο όγκο προϊόντος, γιατί έψαχναν στη ντουβρά.. φαίνεται όμως ότι η πετρωτή( εξ ού και το όνομα που έδωσαν οι πρόγονοί μας) είχε αυτό που ζητούσαν οι επιχειρηματίες... (πάντως από μόνος του ο επιχειρηματίας δεν πήγε στην Πετρωτή, κάποιος το υπέδειξε... και νά λοιπόν που βρέθηκε ο επιχειρηματίας και με συνοπτικές;;;;; διαδικασίες έφτασε πριν τα φουρνέλα και τις μπουλντόζες... ποιοί? πώς? μάλλον δεν θα το μάθουμε...και ξαφνικά πριν το πρώτο φουρνέλο, έσκασε η ..βόμβα...και μας ξύπνησε...
δεν ήμουν στην συνάντηση και δεν ξέρω τι εξηγήσεις δόθηκαν για να τις μεταφέρω..όμως θα θέσω μερικά ερωτήματα

  • ποιος είχε την ιδέα αυτή...
  • ποιος ενημέρωσε τον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία..
  • σε ποιού χωράφια θα γίνει η εκμετάλευση εξόριξη?? δημόσια , ιδιωτικά?
  • ρωτήθηκαν οι κάτοικοι αν θέλουν να διαταραχθεί το βουνό και πόσο αυτό θα επηρεάσει την οικολογία του βουνού,όπου δραστηριοποιούνται κτηνοτρόφοι? 
  • ποιες θα είναι οι εν γένει επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής?
  • τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες? κι αν τηρήθηκαν γιατί αυτό έγινε γνωστό λίγο πριν το πρώτο φουρνέλο και δεν δημοσιοποιήθηκε από την αρχή των προθέσεων?
  • ποιοί ήξεραν και δεν ενημέρωσαν ή ακόμα το απέκρυψαν?
  • πότε κατατέθηκε ο φάκελος επένδυσης και ποιοι έλαβαν γνώση αρμοδίως και δεν ενημέρωσαν την μικρή μας κοινότητα? ή μήπως το θεώρησαν ως μή ..απαραίτητο?
  • έχει φάκελο περιβαλλοντικών επιπτώσεων με όλες τις σχετικές παραμέτρους?
θα μπορούσε ο καθένας μας να προσθέσει κι άλλα ερωτήματα...

το βέβαιο είναι ότι τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.... η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μπροστά..στα μάτια μας ...στα αυτιά μας..

την ευθύνη την έχουν αυτοί που θα βάλουν την υπογραφή...
αλλά μάλλον δεν τους νοιάζει..
είναι μακριά από τα σπίτια τους..
μακριά από τα κοπάδια τους..

για παραπάνω ενημέρωση παραθέτω την ανάρτηση δημοσίευση της Δήμητρας Τάχατου στην σελίδα FB  ομάδα (Γιαννωτά,ο τόπος που μεγάλωσα...) όπου υπάρχει και σχετική συζήτηση...


αγαπητοί χωριανοί,

επειδή φανταζόμαστε πως επιθυμείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τη σημερινή συνάντηση- ενημέρωση για το θέμα του λατομείου στη θέση "Πετρωτή", σας ενημερώνουμε ότι αυτή πραγματοποιήθηκε,στο χώρο του δημοτικού σχολείου Γιαννωτών. Παρευρέθησαν κάτοικοι του χωριού, ο πρόεδρος, Λάζαρος Χατζής, καθώς και γιαννωτιώτες που διαμένουν στη Λάρισα (δυστυχώς λίγοι). Παρών ήταν και ο καλός δημοσιογράφος, Απόστολος Βάλλας από την Ελασσόνα.Έγινε ανοικτή συζήτηση,τέθηκαν καίριες ερωτήσεις για το αν,ποιος και από πότε γνώριζε τις προθέσεις της εταιρείας και αν είχαν υπολογιστεί οι συνέπειες μιας θετικής εισήγησης του προέδρου προς το Δημοτικό Συμβούλιο,για το χωριό και τη ζωή των κατοίκων.Επίσης,παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις της λειτουργίας λατομείου στο περιβάλλον,μέσα από σχετική επιστημονική βιβλιογραφία. Μετά την ενημέρωση αυτή και τη σχετική συζήτηση(που είχε και τα...απρόσμενά της) ,αποφασίστηκε να επιδοθεί στο δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο, ψήφισμα στο οποίο ΟΜΟΦΩΝΑ οι κάτοικοι αποφασίζουν ότι δεν επιθυμούν τη λειτουργία λατομείου μαρμάρου στη Θέση "Πετρωτή". Επίσης,με το παραπάνω ψήφισμα καλούν τη νομική υπηρεσία του Δήμου Ελασσόνας να λάβει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του επιχειρηματία και των συνεργατών του.Το ψήφισμα θα επιδοθεί στο δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο από την επιτροπή αγώνα που συστάθηκε γι΄αυτό το σκοπό.
Σημαντικό ρόλο στην παραπάνω ομόφωνη απόφαση έπαιξαν και οι ηλεκτρονικές "υπογραφές" που συγκεντρώθηκαν (γύρω στις 150,μέσα σε λίγες ώρες), οι οποίες παρουσιάστηκαν και εξέφρασαν την επιθυμία και όσων ζουν μακριά από το χωριό,αν και ακούστηκε και η άποψη πως δικαίωμα λόγου θα΄πρεπε να έχουν μόνο όσοι ζουν μονίμως εκεί τώρα (αν είναι δυνατόν, λες και δεν είναι και ο δικός μας τόπος!!!!!). Αυτά για την ώρα...


Dimitra Tachatou15 Σεπτεμβρίου στις 2:32 μ.μ.
(αναδημοσίευση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: